نبرد تاننبرگ

ساخت وبلاگ

در تابستان 1914 دو اتفاق مهم ، جریان جنگ جهانی اول را تغییر داد. نخستین رویداد ، نبرد اول مارن که به پایان پیشروی آلمان در فرانسه منتهی شد. دومین واقعه نیز نبرد تاننبرگ میان آلمان و روسیه بود که با شکست خفت‌بار روسها پایان یافت.

 

 

********************

 

روسها بلافاصله پس از آغاز جنگ جهانی اول ، به آلمان و اتریش-مجارستان اعلان جنگ دادند. ارتش روسیه که به سرعت بسیج شد ،بزرگترین نیروی نظامی آن زمان به حساب می آمد.

 

روسها عملیات نظامی خود را با حمله به منطقه پروس شرقی - یکی از ایالات آلمان - آغاز کردند. دو لشکر روسی مامور این عملیات بودند : نخستین لشکر به فرماندهی ژنرال رنکامپف و دومین لشکر نیز تحت فرماندهی ژنرال سامسونف قرار داشت. این حمله در اوت 1914 رسماً آغاز شد.

 

 

ژنرالهای روسی در نبرد تاننبرگ : ژنرال سامسونف (راست) و ژنرال رنکامپف (چپ)

 

آلمانی‌ها به سرعت دچار مشکل شدند. هدف آنان این بود که ابتدا بر فرانسه چیره شوند و سپس به سوی روسیه حرکت کنند اما بسیج سریع ارتش روسیه کار ژرمن‌ها را دشوار ساخت.

 

در روز 20 اوت 1914 ستاد فرماندهی رنکامپف نتوانست با لشکر سامسونف ارتباط برقرار کند. به همین دلیل ، روسها تلاش کردند تا ارتباط بدون رمز با یکدیگر برقرار کنند. سازمان اطلاعات ارتش آلمان به سرعت از این اشتباه روسها استفاده کرد و به عدم ارتباط دو لشکر با هم پی برد.

 

دو ژنرال توانمند ارتش آلمان - اریش لودندورف و پل فون هیندنبورگ - از این فرصت بهره جستند تا ضربه‌ای مهلک به ارتش روسیه وارد آورند. آنان تمامی توان نظامی خود را به کار گرفته و به لشکر سامسونف که از دیگر نیروهای روسیه جدا افتاده بود ، یورش بردند. 

 

 

ژنرال‌های آلمانی در نبرد تاننبرگ : ژنرال هیندنبورگ (راست) و ژنرال لودندورف (چپ)

 

لشکر گرفتارشده‌ی سامسونف در منطقه تاننبرگ - واقع در شمال شرقی لهستان کنونی - مورد حمله‌ی آلمانها واقع شد.(26 اوت 1914) سامسونف نیمی از سربازان خود را طی چند روز آینده از دست داد و خود نیز در 29 اوت خودکشی کرد.

 

آلمانی‌ها موفق شدند 92 هزار سرباز روس را به اسارت بگیرند. 30 هزار نفر از لشکریان روسیه نیز کشته یا زخمی شدند؛ در حالی که ، ارتش آلمان تنها 13 هزار سرباز را از دست داد.

 

نبرد تاننبرگ شکستی خردکننده برای روسیه بود. نقشه آنها برای فشار آوردن به آلمان بی نتیجه بود. اگرچه آلمانی‌ها از این پیروزی تاکتیکی ، بهره‌برداری کافی نکردند. از این پس ، جنگ در اروپای شرقی - که با نام جبهه شرق - شناخته می شود ، با تحرک و جابه‌جایی بیشتری نسبت به جبهه غرب انجام شد.

 

جهان تاریخ...
ما را در سایت جهان تاریخ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کورش کبیر jahantarikh بازدید : 388 تاريخ : جمعه 17 مرداد 1393 ساعت: 21:12